Aynen alıyorum: "Sayın hocam bazı ibadetler az olsa da aynı mükafat verilebiliyor. Örneğin kur'an-ı Kerim 30 cüzdür 600 küsür sayfadır unu hatmetmek Bayağı bir zaman alır ama 3 İhlas okuyanlar da hatim sevabı alıyorlar bunun gibi bir şeydir herhalde diye düşünüyorum!"

Üç İhlas okuyanın bir hatim sevabı alacağını kim söyledi, bilmiyorum.

İhlas Sûresinin fazileti hakkındaki bulabildiğim ve sağlam olduğunu umduğum bazı hadisler şöyle:

Ebû Hureyre şöyle anlattı: “Peygamberle karşılaştım. O sırada bir adamın 'Kul hüvallahu ehad’ı (İhlas Sûresini) okuduğunu işitti ve “vacip oldu” dedi. Ben “ne vacip oldu” diye sordum. “Cennet” dedi.” (Tirmizî, F. Kur’an/11 no: 2897 Hasen Sahih Garib kaydıyla)

Ebû Saîd el-Hudrî (ra) anlatıyor: "Rasûlullah (as) bir gün ashabına:

"Sizden biri bir gecede Kur'an-ı Kerim'in üçte birini okumaktan aciz midir?" diye sordu.

"Buna hangimiz güç yetirebilir?" dediler. Resûlullah (sav):

"Allahu Ahad, Allahu’s-Samed (İhlas Sûresi) Kur'an'ın üçte biridir." buyurdu. (Buhârî, Fedâilu’l-Kur'an/13 no: 5015. Tirmizî, F. Kur’an/11 no: 2896)

Ebu Hureyre Rasûlüllah’ın şöyle dediğini nakletti: “Kul hüvallahu ehad (İhlas) Kur’an’ın üçte birine denktir." (Tirmizî, F. Kur’an// no: 2899 Hasen Sahih kaydıyla. Bir benzeri: no: 2900)

Ebû Said el-Hudrî (ra) anlattı: “Birisi başka birisinin “Kul hüvallahu ehad”ı tekrar tekrar okuduğunu işitti. Bu adam sabah olunca Peygamber’e geldi ve bunu anlattı. Rasûlüllah; “Nefsimi elinde tutan (Zât’a) yemin ederim ki o (İhlas Sûresi) Kur’an’ın üçte birine muadildir (denktir).” (Buhârî, Fedâilu’l-Kur'an/13 no: 5013-5014, Eyman/3 no: 6643, Tevhid/1 no: 7374)

Birileri galiba, madem ki İhlas Kur’an’ın üçte birine denk, öyleyse üç defa okumak tamamına denktir. Üç defa okursak bir hatim indirmiş oluruz diye düşünmüşler. (Buna şark kurnazlığı denir) 

Biliyorsunuz, İhlas Sûresi Tevhid’den bahseder, özet halinde Allah’ı tanıtır. Kur’an’ın üçte biri de Allah’tan, O’nun Rabliğinden, O’nun sıfat ve fiillerinden, Güzel İsimlerinden, yapmasından, yaratmasından bahseder. İhlas Sûresi Allah’ı tanıtan âyetlerin özeti gibidir. Bu açıdan Kur’an’ın üçte birine denktir. Elbette okumanın sevabı da ona göre çoktur (Allahu a’lem).

Hadislerde 3 İhlas, tam hatim sevabından bahsetmiyor.

Sizin dediğinizin –tam öyle olmasa da- hiç olmazsa hadisten refaransı var. Muharrem ayı ve Âşûrâ günü dolaysıyla yapılan uçuk vaadlerin hiç bir temeli yok. Birileri sallamış, kimileri de araştırmadan “mal bulmuş mağribî” gibi alıp yazmışlar, paylaşıyorlar.

Ki bu tür vaadlerin İhlas hakkındaki hadislerle kıyasları mümkün değil. Zira aralarında benzerlik yok. Selâm ve dua ile.

Hüseyin K. Ece

03.09.2020

Zaandam