1.Zalimlerden oldu (A’raf 7/23) (Kur’an, Allah’ın emrine karşı gelmeyi, aşırı günah işlemeyi, kişinin kendine karşı zalim olması diye niteliyor. Bkz: Nahl 16/33. Saffât 37/113. Hûd 11/21. A’raf 7/53. Talak 65/1. Zümer 39/53.v.d.)
2.İsyan etti (Tâhâ 20/121)
3.Câhillerden oldu, câhilce hareket etti, yanlış düşüncesinden dolayı yolunu şaşırdı (Tâhâ 20/121) (Bu âyette geçen ğavâ; yanlış kanaatten dolayı câhilce hareket etmektir, şaşaırmaktır. Bkz: el-Isfehânî. R. el-Müfredât, s: 143)
Eğer kasıt onun tevbesinden önceki durumu ise, Kur’an’ın yukarıda dedikleri denmiş olur.
Yok eğer hz. Adem'in tevbe sonrası da, kendisinin ve eşinin kişiliği kasdediliyorsa (ki bu çok açık değil), bunu diyen ve inanan câhillik yapıp, Allah katında seçkin bir insana, peygambere, ilk atamıza haksızlık ediyor demektir.
Zira Âdem ve eşi bu üç hatada ısrar etmedikleri gibi Kur’an’ın açık ifadelerine göre Âdem Rabbinden (tevbe) kelimeleri öğrendi ve tevbe etti. (Bekara 2/37) Eşiyle birlikte bağışlanma dilediler. (A’raf 7/23) Allah da onun (onların) tevbesini kabul etti, hidâyet verdi (doğru yolu gösterdi) ve Âdem’i seçkinlerden (müctebâ’dan) kıldı. (Tâhâ 20/122)
Vahyin bu açık hükmüne rağmen ona ve eşine hala câhil demek yanlıştır, câhilliktir. Bu tıpkı Aişe’yi (r.anhâ) Kur’an akladığı hâlde, hâlâ 1400 sene önceki münafıkların ona iftirasını gevelemek gibidir.
Müslümanların dinî değerler ve kutsalları konusundaki hassasiyetleri takdire şâyan. Lakin bunun âdil, objektif ve sağlam bilgiye dayanması, duygusal olmaması gerekir.
Tarihten beri ve günümüzde niceleri İslâm’a, Kur’an’a, peygamberlere, Peygamberimize dil uzattılar, çirkin iftiralarda bulundular, bulunuyorlar. “Biz onların dilini koparırız” hamasâti, sosyal medyada höykürmek yerine, teenni ile hareket edip makul cevap vermek, bazen de muhatap almamak daha isabetli değil midir?
Kaldı ki müslüman olduğunu söylediği halde Allah’a ve Paygamber’e iftira etmeleri bir şarkının sözlerinden daha beter, daha inciticidir.
Allah’ı (affedersiniz) tuvalet taşıyla konuşturmak,
Peygamberin (affedersiniz) idrarını hizmetçiyi içirip, sonra da idrarın girdiği bedeni cehennemdan azat etmek,
Davud’un (as) komutanının karısına göz koyup onu savaşa gönderip, ölmesini sağladıktan sonra o hanımı aldığını iddia etmek,
Süleyman’ın (as) gücünün bir yüzükte saklı olduğunu iddia edip, yüzüğünü kaybettirip onu sokaklarda süründürmek,
Musa’yı (as) kavminin gözü önünde (affedersiniz) çıplak koşturmak,
Rasûlüllah sokakta bir kadına göz koysa (hâşâ), kocasının o kadını Elçi için boşaması farzdır demek,
bir nebbâşın (kefen soyucunun) yüzünden Peygamber’i Allah’a azarlatmak gibi...
Merak ediyorum, 6 yıl önceki bir şarkı sözüne kitlesel tepki verenler, bu gibi Tevhid inancına aykırı sayısız konularda da benzer tepkiyi verdiler mi, verebilirler mi?
Hüseyin K. Ece
22.01.2022
 
 
Zaandam