Paylaşan kardeşin hoşgörüşünü istirham edip bir müslüman olarak bu iddiaları değerlendirmek, yanlışlara işaret etmek hem hakkımdır hem de görevimdir. Paylaşım şöyle:

“Cebrail aleyhisselam, 2 rekât namaz kılmış bu 2 rekât namazı kılması tam 4 bin ahiret senesi sürmüş.

Sonra, (Yâ Rabbi, kâinat yaratıldığından beri acaba böyle namaz kılan başka bir kulun var mı?) demiş.

Allahü teâlâ buyurmuş ki:

-Ahir zamanda gelecek olan ümmet-i Muhammed’den, Habibimin ümmetinden bir kulum, 2 rekât namaz kılacak, hatayla, kazayla, her türlü düşüncelerle ve kaç rekât kıldığını bilmeyerek kılacak. Onların birkaç dakikada kıldığı 2 rekât namaz, senin 4000 senede kıldığın namazdan daha makbul olacak.

-Yâ Rabbi, neden onların namazları bu kadar kıymetli olacak?

-Çünkü onlar, düşmanımı yıkarak huzuruma gelecekler, sende düşman yok ki! Dünya sevgisinden uzaklaşacaklar, nefislerinin şerrinden kurtulmaya çalışacaklar, şeytanın vesvesesine aldanmayıp, Allahü ekber diyecekler…!” (İmam-ı Gazali)”

Bununla ilgili bir kaç soru:

1-Görüldüğü gibi altına İmam-ı Gazâlî yazılmış. Bu iddialar ona aitse hangi kitabında? Kaynak verilmeli değil mi?

2-Yok bu büyük imama ait değilse, ona iftiradır. İftiranın günah olduğunu söylemeye gerek yok. (Sosyal medya kurtları beğendikleri sözleri, şiirleri, iddiaları meşhurların ağzından naklediyorlar. At atabildiğin kadar... Nasıl olsa  sosyal medya takipçileri bu sözlerin denilen kişilere ait olmadığını isbat edemezler.)

3-Bu iddiayı ileri süren vahiy meleği Cebrail’in böyle bir namaz kıldığını nasıl görmüş, nereden duymuş?

4-Melekler insanlar gibi ibadetten sorumlu mu ki Cebrail namaz kılmış?

5-Âhiret senesiyle 4 bin sene... Ne demek âhiret senesi? Âhirette gece gündüz, dünyanın dönüşü, sene var mı? Varsa nerede yazıyor?

6-İki rekat namaz 4 bin âhiret senesi sürmüş (!) İnsan ne dediğinin, ne yazdığının farkında olmalı… Üstelik 365 gün olan sene değil, âhiret senesi (!)

6-Sonra Cebrail kıldığı namazla âdeta kibirlenerek, “var mı benim gibi böyle namaz kılan” demiş (!) Allah (cc) da ona “ümmet-i muhammed’ten bazıları kılacak. Hem de daha kaliteli ve ihlaslı…” demiş (!)

Kim duymuş, kim görmüş, nasıl duymuş ve görmüş, hangi sağlam kaynakta geçiyor? Bu uydurmayı yapan orada mıymış, kamerayla mı kaydetmiş bu diyaloğu?

7-Allah’ın Son Elçi’ye “habibim” diye hitap ettiği nerede yazılı? Kur’an’da ona nasıl hitap edildiği belli. Aralarında “habibim” kelimesi var mı?

8-Kur’an’ın dışında Allah’ın kelâmı (sözleri) nerede? Rasûlüllah’tan sonra kimseye vahiy gelmediğine göre Allah’ın Cebrail ile böyle konuştuğunu kim isbat edebilir? (Ama yalan uyduranlar isbata, delile, kaynağa ehemmiyet vermezler ki...)

9-Bir kişinin demediğini onun adına anlatmak hata değil mi? Ya Allah’ın adına haber, söz, konuşma uydurmak... O’nun demediğini “Allah dedi, cevap verdi” diye iddia etmek, O’na iftira ve büyük günah değil midir?

İslâmda iftiranın ve yalanın hükmü nedir?

10-Burada yine “mevdu (uydurma) âyet” olayı ile karşı karşıyayız.

11-İki rek’at namaza –gerekçesi ne olursa olsun- Cebrail’in 4 bin âhiret senesi süren namazından daha fazla sevap vadeden bu iddia, abartının abartısıdır. Birileri nafile ibadetlere bol keseden böyle korkunç, uçuk sevaplar va’dediyorlar. Bunu nereden cesaret alarak yapıyorlar, bilmiyorum...

12-İslâm adına hakikatler ortada iken, aklı başında bir müslümanın böyle aslı astarı olmayan uydurmalara ilgi duymaması daha doğrudur. (Allahu a’lem-En doğrusunu Allah bilir)

Şu âyeti de hatırlamak gerekir: "Kim Allah’a karşı yalan uydurandan daha zalimdir? İşte bunlar, Rablerine arz edilecekler ve şâhitler de, “Rablerine karşı yalan söyleyenler işte bunlardır” diyeceklerdir. Biliniz ki, Allah’ın lâneti zalimler üzerinedir." (Hud 11/18)

Hüseyin K. Ece

18.02.2022

Zaandam