“Kıymetli kardeşlerim, Peygamberimiz akşam namazından sonra 6 rek’atlık evvâbîn namazı, en azı 2, ortası 6 rek’at evvâbîn namazı kılardı. Bu namazı kılanlara dört büyük mükâfat vardır. Bakınız:

Birincisi; 12 senelik nafile ibadet onun hesabına-kitabına yazılır.

İkinci büyük müjde; denizler köpüğü kadar günahı olsa Allah bunun günahları affeder.

Üçüncü büyük müjde; ki Peygamber işlediği için sünnettir, Sünnetin karşılığı yüz şehid sevabıdır.

Dördüncü büyük mükâfat: Bu kimse mukarreb (Allah’a yakın) kullardan olduğu için bu namazı kıldıktan sonra Mevlâ’ya yalvarsa Mevlâ ona dilediğini, istediğini verir, Cennette bol bol köşk bina eder.”

***

1-Gerçekten şaşırmamak ve üzülmemek elde değil. Bazıları din adına, Allah adına nasıl bu kadar rahat konuşuyorlar? Nasıl da işlerine geldiği gibi bol keseden ödül dağıtıyorlar?

2-Bu iddialar nerede yazıyor? Arkadaş sen nereden biliyorsun böyle olduğunu? Sana ğaipten haber mi, belge mi geldi, vahiy mi alıyorsun?

3-Bari zayıf da olsa, falanca kitapta hadis olarak geçiyor desen... Kaynak yok, delil yok, sağlam bir dayanak yok…

Yok ama arkadaş neler vaadediyor?

4-2 veya 6 rek’atlık namaza tam 12 yıl nafile ibadet sevabı söz veriyor... Kim? Rabbimiz mi, O’nun Elçisi mi? Hayır... Videoyu yapan kişi...

5-Gördünüz mü, 2 rek’at namaz kıl, denizler köpüğü kadar günahın varsa sildir... Oh ne alâ?

Sayısız günahları olan (zira denizlerin köpükleri sayısızdır) vatandaşlar! Ümitsiz olmayın... Hatta günah işlemeye devam edin... Bir gün aklınıza gelir her 12 yıl için 2 rek’at evvâbîn namazı kılarsanız bu iş tamamdır (!)

6-Şu yanıltmaya bakar mısınız? Gerçek âlimler hariç, hiç bir müslüman Allah yolunun şehidleri seviyesine çıkamazken, Rabbimiz onlara “benim katımda diridirler” derken, bu arkadaş 2 rek’at namazı kılanlara bir değil, on değil, elli değil, yüz şehid sevabı vaadediyor (!) Hani “farzları yerine getiren” dese...  

İnanılır gibi değil.

6-Arkadaş hızını alamıyor bir de dua garantisi veriyor. Bu namazı kılan kişi namazın sonunda Allah’a yalvarsa her dileği yerine gelirmiş, Cennette az değil, bol bol köşk sahibi olurmuş (!) (Türbelere, ağaçlara çaput bağlayanların her dileğinin yerine geleceğini iddia etmek, inanmak gibi...)

Sanki Allah (cc) bunların dualarını kabul etmek zorundaymış... Hâşâ billah... Hangi duayı Allah’ın kabul edeceğini kim bilebilir?  

7-Dilin kemiği yok, ne atarsan gider hesabı... Amma kul ağzından da sorumludur.

8-Soru: İslâmda yalan söylemek büyük günah... Peki bazı müslümanlar bu cürmü neden kolaylıkla yapıyorlar? Neden uydurduklarını din boyası ile pazarlıyorlar?

Ve neden bazıları da bu şahsî ama isabetli olmayan yorumları, hatta  uydurmaları, yalanları marifetmiş gibi medyada paylaşıyorlar?

Cevap: Bilmiyorum...

Not:

‘Evvâb’ (çoğulu evvâbîn), mübalağalı sıfat olarak tıpkı ‘tevvâb’ gibi, günahları terkederek ve taatleri yerine getirerek, ya da sürekli Allah’a dönen, yönelen müslüman demektir.

Kur’an bu kelimeyi bazı peygamberler ve tevbe edenler hakkında kullanıyor. Mesela;

“Dâvûd’a Süleyman’ı bağışladık. O ne güzel kuldu! Şüphesiz o, Allah’a çok yönelen (evvâb) bir kimse idi. (Sâd 38/30. Ayrıca bkz: Sâd 38/17, 18-19, 44. Kâf  50/32)

“Rabbiniz, içinizde olanı en iyi bilendir. Eğer siz iyi kişiler olursanız, şunu bilin ki (tevbe ile) Allah’a yönelenleri (evvîbîn’i) çok bağışlayandır.” (İsrâ 17/25)

Kaynaklarda ‘evvabîn namazı’ndan söz edilir. Bir hadise göre bu namaz sabah ile öğle arasında kılınan kuşluk (duhâ) namazıdır. (Dârimî, Salât/153 no: 1465. Müslim, Müsâfirîn/19(143-144) no: 1746-1747. Ahmed b. Hanbel 4/366-367, 372)

Veya akşam namazından sonra iki veya altı rek’at olarak kılınır. (İbn Mâce, İkâme/185 no: 1374. Tirmizî, (zayıf kaydıyla) M. Salât/204 no: 435)

Emredilen veya nafile her ibadet güzeldir, sevaptır ama bu “evvâbîn namazı” hakkındaki rivâyetlerin hiç birinde yukarıdaki abartılı (!) vaadler yok...

“es-selâmü alâ men ittebea’l-hüdâ”

Hüseyin K. Ece

11.12.2022

Zaandam