Şamlı Majzoub, M. Başhar anlatmıştı:

Bir kaç sene, yani Suriye’deki iç savaştan önce Şam’da genç sünnî bir âlimi şiîler, onların çok yoğun olduğu bölgedeki Hüseyniye camisine münazaraya veya görüşmeye davet ettiler.


“Gel şia ile sünnilik arasındaki konuları konuşalım. İstediğin soruları sor cevap verelim. Biz de sana soralım. Daha yakından tanışmiş, sohbet etmiş oluruz” dediler.
Davet ettikleri imam genç olmasına rağmen geniş ilmi vardı. İyi konuşan ve ikna edici cevaplar veren birisiydi. Bu genç imam kararlaştırdıkları gün arkadaşlariyla birlikte Huseyniye camiine gitti.
Ev sahipleri onları dışarıda karşıladılar ve herkes ayakkabısını çıkarıp ayakkabılığa koydularve içeri girdiler. Ama bu âlim ayakkabılarını ayakkabılığa koymadı. Herkesin göreceği şekilde koltuğunun altına alarak camiye girdi. Belirlenen yere oturunca ev sahipleri baktılar ki bunun ayakkabıları koltuğunun altında. İçlerinden biri veya bir kaçı şaşırarak sordular:
“Üstad ayakkabılarını niçin ayakkabılığa koymadın? Zahmet edip yanına aldın, orada uygun yer var elbette.”
O da onlara biraz baktıktan sonra sonra dedi ki:
“Haklısınız ayakkabılarımı yanıma aldım. Çünkü, eee çünkü. Çünkü, kaynaklarda okuduğuma göre şiîler Peygamber (s.a.s) zamanında mescide gelenlerin ayakkabılarını çalıyorlarmış. Ben de ayakkabılarım çalınmasın diye yanıma aldım. Ne de olsa siz de şiîsiniz.”
Oradakiler şaşırarak;
“İmam efendi insaf, Peygamber (s.a.s.) zamanında şiî yoktu ki, nasıl ayakkabı çalsınlar?” dediler.
Bunun üzerine istediği cevabı alan âlim şöyle cevap verdi:
“Kendi ağzınızla söylediniz, Peygambler (s.a.s.) zamanında siî ve şiîlik yoktu yoktu. Bilesiniz ki sünnî de, sünnîlik de yoktu. Peygamber vardı, Kur’an vardı ve İslam vardı. Bize düşen de Peygambere (s.a.s.) ve Kur'an'a uymaktır. Peygamber zamanında olmayan şeyi niye tartışalım ki? Görüşmemiz bitmiştir” deyip ayağa kalkmış selâm verip ve oradan uzaklaşmış.
Arkasından bakanlar ona hak verdi mi vermedi mi bilmiyoruz ama bir gerçeği böylece dile getirdiği açık.

Mezhebini din edinenlere ithaf olunur.


Hüseyin K. Ece
25.03.2015
HvB Haarlem (Tutukevi)