Kurani Hayat
YERYÜZÜNDE FESAT ÇIKARMAYA KOŞANLAR
Kur’an bir yerde iki zıt insan tipinden bahsediyor.
Birinci tip; olduğu gibi değil de, olduğundan farklı bir görünüm sergiliyor. Dürüst olduğunu iddia ediyor. Sözlerini kuvvetlendirmek, ya da karşısındakileri inandırmak için de Allah adına yemin ediyor.
KUR’AN’DA ŞÛRÂ-İSTİŞÂRE KAVRAMLARI
Şûrâ, İslâmî literatürde terim olarak yöneticilerin ve özellikle devlet başkanının görev alanlarına giren işler hakkında ilgililere danışıp onların eğilimlerini göz önünde bulundurmasını ifade etse de (Türcan, T. TDV İslâm Ansiklopedisi 39/230) her müslümanı ilgilendiren, önemli bir Kur’anî kavram ve prensiptir.
KENDİLERİNE HAKİKAT GELDİKTEN SONRA
-Giriş
Kur’an geçmişte kendilerine peygamber gönderilmiş bazı kavimlerin ilâhi davete karşı yanlış tavırlarını anlatıyor. Kimileri haktan gelene karşı çıktılar. Kimileri hak daveti kabul ettikten sonra yan çizdiler.
KUR’AN KAVRAMLARINDAN KOPUŞ: BİR KAÇ ÖRNEK
-Giriş
Daha önceki bir yazımızda ifade ettiğimiz gibi (bkz: Kur’anî Hayat, Ocak-Şubat 2011 sayı: 16) Kur’an mesajını, haberlerini, uyarı ve müjdelerini, hükümlerini ve ilkelerini kendine ait bir üslûpla muhatabına ulaştırır.
KUR’AN’DA AKLIN SAHASINA GİREN KAVRAMLAR
Düşünme, akletme ve bilgi edinme ile ilgili olarak Kur’an’da pek çok kavram bulunmaktadır. Bunlara aklın sahasına giren veya akıllla/akletmekle iligili kavramlar diyebiliriz.
BEŞÎR ve NEZÎR OLARAK PEYGAMBER ALGISI
-Giriş
Kur’an muhataplarını ikna etmek üzere çeşitli metodlar (üslûb) kullanır. Haber verdiği hakikatlerin kabul edilmesi için insanın yapısına, bazen aklına bazen duygularına hitap eder.