Kurani Hayat
HELÂL GIDA, TAYYİBÂT ve İNFAK
-Gıda bilinen bir şey. Rızık da öyle. Bunlarla beraber helâl rızık veya helâl gıda söylemi de müslümanlar için her zaman gündemdedir. Hayatın devamını sağlayan besinlere “gıda” denildiğine göre, onların temin edilmesi önemli olduğu gibi, helâlinden elde etmek de önemli bir konudur.
KUR’AN’A GÖRE BİRR, MA’RUF ve İHSAN İLİŞKİSİ
-Birr; iyiliğin zirvesi
“Birr”in aslı, sözlükte kıta, denizin karşıtı olarak kara manasındaki “berr”dir. “Berr“in (karanın) genişliğinden hareketle "birr"de, hayır işinde ve iyi olmada genişlik, ya da bol hayır işlemek anlamına ulaşıldı.[1]
SEMBOL (ŞEÂİR) OLARAK HAC ve KURBAN
-Sözlükte şeâir
Şeâir kelimesini aslı “şe-a-ra” fiilidir. Bu fiil ve türevleri Kur’an’da 40 yerde geçmektedir.
“şe-a-ra” fiili sözlükte; bilmek, hissetmek, iyice bilip anlamak, farkına varma, şiir söylemek anlamlarına gelir. Kur’an’da 27 âyette yer alıyor.
KUR’AN’DA ZAMAN KAVRAMLARI/HİKMETLERİ
-Zaman
Zaman sözlükte; kısa veya uzun vakit, az ya da çok süren bölünebilir müddet anlamındadır. Bir önceki olaydan bir sonraki olaya giden süre. Genellikle fasılasız olarak düşünülen sürekli değişim. İçinde olayların gerçekleştiği türdeş ve sınırsız ortamdır. (Bölek, A. Sosyal Bilimler Ansiklopedisi, 4/263) Çoğulu ezmine/ezmândır. Zaman bir yılın çeşitli dönemleri ve mevsimleri, belli olaylar için de kullanılır.
KUR’AN’IN DÜŞÜNCE MOTİVASYONU (Misâller-Meseller)
- Giriş
Kur’an üslûbunun bir özelliği de teşbihlere/istiârelere (benzetmelere) ve mesellere (örneklendirmelere) sıkça yer vermiş olmasıdır. Bütün bunlar ve diğerleri Kur’an sık sık kullandığı etkileyici anlatım ve eğitim metodudur.
KUR’AN’DA KUTSAL, SAYGIN VE MÜBÂREK KAVRAMLARI
Kur’an her şeyin mutlak ölçüsünü verdiği gibi kutsalın ve saygının sınırlarını, kimin ve neyin saygın olduğunu gösteriyor; neyin nasıl mübârek olduğunu, bunun kaynağını da belirliyor. Bu anlamda Kur’an’da “kutsal, mübârek, saygın, tebârake ve ta’zim” kavramları dikkatimizi çekiyor.