Waar komen dromen vandaan?

Men heeft diverse dromen, prettige of nare. Sommige dromen kan men goed herinneren, sommige helemaal niet.

Wat is de oorzaak van nare dromen?

Hebben de dromen een betekenis?

Iedereen beleeft zijn dromen anders. Sommigen hebben in dromen mooie, schitterende en positieve dingen meegemaakt. Sommigen hebben in hun droom wonderlijke dingen gedaan. Sommigen vliegen, sommigen gaan onder, sommigen vechten met windmolens, sommigen worden rijk, sommigen gaan dood in hun dromen.

Je kunt door je dromen worden verwezen naar iets. Je kunt door middel van je droom een teken krijgen voor je zaken of voor je leven. Volgens sommigen geleerden is de droom is een soort openbaring met een bepaald doel. Op klaarlichte dag denk je aan allerlei dingen en wil van alles ondernemen. Met zulke gedachten ga je naar bed en droom je ook over verschillende dingen. Als je kun beseffen waar je over gedroomd hebt, is het mogelijk dat daar boodschappen in zitten.

Sommigen kunnen door hun dromen kleurrijke inspiraties krijgen, voelen of beleven. Na het ontwaken, kunnen er conclusies worden getrokken met betrekking tot hetgeen waar men mee bezig is of de intenties die men heeft. Sommigen dromen vaak, maar als ze wakker worden zijn ze alles weer vergeten. Als ze wakker worden, is alles voorbij en kunnen zich niets meer herinneren. Dat betekent niet dat dromen niet zinloos zijn geweest voor hen. Uit ervaring kunnen we nadrukkelijk zeggen dat iedere droom voor de mensen nuttig en ook noodzakelijk is. Als men helemaal niet droomt, kan dat negatieve invloed hebben op zijn geest en kan hij in de war raken met zijn gedachten. En dit is natuurlijk niet gezond.

Men kan sommige dromen telepathie noemen. In de werkelijk maakt men soms mee dat ze iets aanvoelen nog voordat het gebeurd. Het is verbazingwekkend dat zoiets kan gebeuren op basis van dromen. Dit is ook een wonderlijk kenmerk van het dromen.

Volgens sommigen is het dromen een soort uitlating. In je dagelijkse leven ben je druk met allerlei dingen en hebt de druk met alles en nog wat. Je wordt geconfronteerd met diverse problemen en andere zaken. Deze veroorzaakte stress of onrust. Doormiddel van dromen kun je het los laten en tot rust komen. Dit heeft het effect alsof je met schoon water iet vies wegspoelt.

Sommigen hebben ook nachtmerries. Deze nachtmerries hebben veel invloed op de stemming van iemand en veroorzaken angst en paniek. Ook worden de mensen somber en pessimistisch over hun toekomst. Ook nachtmerries komen vaak voor bij mensen. Men kan proberen om zichzelf gerust te stellen door iets positiefs uit de nachtmerrie te halen. Wat ook goed helpt is dat men er van bewust is dat het niet de werkelijkheid is maar tenslotte een droom.

Eigenlijk kun je de mensen (in de gevangenis de gedetineerden natuurlijk) vaak vragen naar hun dromen. Op deze manier kun je er misschien achter komen waar deze dromen door veroorzaakt worden.

Tenslotte hebben worden de dromen beïnvloedt door de dingen waar ze in het dagelijkse leven mee bezig zijn.

Volgens moslim geleerden in de Islam kan men antwoord krijgen op zijn smeekgebed (doea). Dit antwoord kan hem duidelijkheid geven over hetgeen dat hij wel of juist niet moet doen. Moslims verrichten de istikhara vlak voor het slapen. In de droom worden er dan aanwijzingen getoond die duidelijk maken of men iets wel of niet moet doen. In de praktijk kan men dan uitgaande van zijn droom beslissen om iets te wel of niet te doen of er naar handelen.

Istihare kun je doen als je een belangrijke beslissing moet nemen in je leven. Hiervoor heb je een zuivere intentie, het vertrouwen in God en een goede voorbereiding nodig.

Volgens advies van de Profeet kan men de woedoe (voorbreidenwassen) doen en daarna twee rak'aa bidden. Daarna kan hij, zittend met het gezicht naar de Ka'bah, een smeekgebed verrichten. In dit smeekgebed (doea) vraagt hij Allah om Zijn hulp bij het maken van de juiste beslissing. Hij vraagt of hij in zijn hart kan voelen of iets negatief of positief is of in zijn droom kan zien waarmee hij bezig is en hem op de juiste weg kan leiden.

"Istikhara betekent dat je Allah vraagt om je te leiden naar een juiste keuze. Je vraagt Allah om deze keuze te vergemakkelijken indien het goed voor je is en om je ervan weg te houden indien dit niet het geval is. Ook vraag je Hem om tevredenheid met hetgeen wat voor jou voorbestemd is. De profeet (v.m.h) droeg zijn metgezellen op om istikhara te verrichten voor alle zaken waarover zij een beslissing moesten nemen." (Bron:

http://www.duakracht.nl/gebed/dua-istikhara-istikhara-gebed)

Huseyin K. Ece

18.06.2014