De barmhartigheid is belangrijke kenmerk van Hem (st). Hij is barmhartig en genadevolle in de twee wereld.

De engelen maken deze kenmerk gebruik en ze prijzen Hem met barmhartigheid.

الَّذِينَ يَحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَمَنْ حَوْلَهُ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَيُؤْمِنُونَ بِهِ وَيَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَّحْمَةً وَعِلْماً فَاغْفِرْ لِلَّذِينَ تَابُوا وَاتَّبَعُوا سَبِيلَكَ وَقِهِمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ {7}

"Zij die de Troon (van macht) dragen en die zich eromheen bevinden, verheerlijken hun Heer met de lof die Hem toekomt en zij geloven in Hem en vragen vergiffenis (ma’firah) voor de gelovigen (zeggende): Onze Heer, U omvat alle dingen in (Uw) genade en kennis. Vergeef daarom hen die berouw tonen (tawbah doen) en Uw weg volgen  en behoed hen voor de straf de hel (djahannem).” (Gaafir 40/7)

Zijn barmhartigheid bereikt waartoe Zijn kennis omvat tot een mier in zijn hol, tot een vis in de zee en tot een embryo in buik van zijn moeder.

Aboe Hoerayra vertaald dat Ik heb gehoord dat Rasoleloellah (sav) zo zegt:

“Allah (st) heeft Zijn rahmah (barmhartigheid) honderd deel gemaakt. Hij hield 99 deel van Zich zelf en openbaarde een deel voor alle wezens waardoor ze handelen elkaar met barmhartig. Vervolgens de paard houdt zijn benen terug om niet aan zijn kind kan raken.” (Buhari, Edeb/19, Moslim, Tevbe/18)

Even denken hoe de barmhartig van Allah is. Hoe met een deel van hem behandelen alle wezens elkaar barmhartigheid als de mensen, de dieren, vogels, tot dat de dieren die je niet met oog niet kan zien. Zijn barmhartigheid omsingelt alles wat Hij weet.

Vooral verwachten de zonderaars ook Zijn barmhartigheid. Allah (st) geeft niet meteen straf. Hij stelt het straf uit dat de zonderars misschien berouw kunnen aantonen. Ze kunnen misschien de vergeving hopen, ze kunnen misschien zich schamen.

Hij is eigenlijk boos op de zonderars. Hij vind niet goed dat iemand zijn regels overtreedt.

Maar Zijn barmhartigheid is meer dan Zijn boosheid.

Rasoeloellah (sav) zegt: “Waarlijk heeft Allah (st) een regel heeft geschreven voordat de wezens heeft geschapen: Mijn barmhartigheid is absoluut vooraan dan mij boosheid. Deze regels is bij Hem boven van Arsh.” (Bukhari, Tawhid/56. Muslim, Tawbah/214)

Een kindje kwam Profeet (sav) terwijl zijn moeder aan hem zoekende was. De vrouw was helemaal verdwaald, aarzelend en verdriet. Want zij heeft haar kind verloren en hem aan het zoeken. Toen zij haar kind heeft gevonden pakt zij hem op haar borst en bogen hem laten zuigen. Rasoeloellah (sav) heeft gezegd voor zijn metgezellen: “Denken jullie dat deze vrouw haar kindje naar vuur kan weggooien? Ze zeiden: Nee, vallahi. Hij (sav) zei: Allah (st) is barmhartig voor de zijn dienaren dan deze vrouw die voor kindje barmhartig is.” (Bukhari, Edeb/18. Muslim, Tawbe/22)

Beste broeders!

De barmhartigheid is ook belangrijke kenmerking voor de moslims (gelovigen) ook. Het is onvermijdelijk dat moslims barmhartig moeten zijn jegens de dienaren en wezens van Allah, jegens alles.

Ze moeten tegen hun nog bescheiden, nog liefhebben zijn.

Ze houden iets voor hun van wat ze zich van houden.

Allah houdt niet van iemand die de hoogmoedig is.

Allah (st) houdt ook niet van diegene die meedogenloos is.

De barmhartigheid is ook belangrijke kenmerking van Mohammed (sav).

Allah (st) geeft Mohammed als voorbeeld m.b.t barmhartigheid. Hij (st) zegt over zijn genade zo: :

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ {107}

“Ik heb jou (Mohammed) niet gezonden dan bij wijze van genade voor de werelden.” (Enbia 21/107)

Allah (st) prijst van hem voor zijn barmhartigheid.

لَقَدْ جَاءكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ {128}

“Voorzeker, een boodschapper is uit uw midden tot u gekomen; het is hard voor hem wat u pijn doet; hij is bezorgd voor uw welzijn, liefderijk en genade voor de gelovigen.” (Towba, 9/128)

Voorbeeld, Rasoeloellah (boodschapper van Allah) was zo barmhartigheid en zo vriendelijk tegen kinderen.

Hij (sav) is soms op straat van Madina gelopen. Als hij tegenkwam met kinderen, groetten hun en had glimlach en kuste soms hun.

Als hij tijdens gebed een huilend kind hoorde, wendde hij naar hem en naar zijn moeder.

Rasoeloellah (sav) maakte altijd makkelijk voor alle zaken. Hij heft Muaz ibnoe Cebel gestuurd naar Jemen als een ambassade en heeft dit advies gegeven:

“Maken mar makkelijk, niet moeilijk, geven belijde bericht maar niet afstoten.” (Bukhari, Megazi 60. Muslim Cihad 7)

-Aqoeli qawli astagfiroellah lie we lekoem we li-djami’al moe’minien.

 

Tweede khoetbah

Religie Islam is makkelijk en eenvoudig, een religie voor barmhartig en liefde daardoor hij naar de harten binnen is getrokken en gaf grote indruk voor de zielen.

Boodschapper van Allah was dapperste van de mensen. Maar hij was ook gevoelig over ellendige dingen en zijn ogen ook nat zijn geweest.

Hij was bij zijn jongste zoon Ibrahiem geweest toen hij dood was. Hij huilde veel. Abdoerrahman ibnoe Avf vroeg hem: “U huilt ook?” Hij zei: “Ja, Dat is barmhartigheid. Vervolgens de ogen gaan nat worden en de harten hebben verdriet. Maar we gaan nooit doen wat Allah niet goed vindt. En afscheid van Ibrahiem is werkelijk echt moeilijk.”

Akraa ibnoe Habis heeft gezien dat Profeet zijn kinderen (of klein kinderen) heeft gekust. Hij zei: “O Rasoeloellah! Ik heb wel tien kinderen maar ik heb hun nooit gekust. Rasoelolleh zei: “Wie niet barmhartig is, wordt hij niet barmhartig behandeld.” (Bukhari, Cenaiz/44. Muslim Fedail/62)

Moge Allah ontvang ons met zijn barmhartigheid op dag des oordeels (yavmu’l-hashr).

Miskoe Amber blz: 523-526

إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيتَاء ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

“Voorwaar, Allah beveelt rechtvaardigheid, het goede en vrijgevigheid jegens verwanten; en Hij verbiedt onzedeleijkheid, het verwerpelijke en opstandigheid. Hij vernaamt jullie opdat jullie je dat wellicht ter harte nemen.” (Nahl 16/90)