لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ ﴿١٢٨

“Voorzeker, een boodschapper is uit uw midden tot u gekomen; het is hard voor hem wat u pijn doet; hij is bezorgd voor uw welzijn, liefderijk en barmhartig voor de gelovigen.” (Tewbah 9/128)

Rasoeloellah (sav) heeft sahaba’s barmhartigheid geleerd totdat ze barmhartigste van de mensen zijn geworden. Voorbeeld Omer ibnoe Hattab (ra). Als er geen leidraad van Allah niet was, kende hij nooit barmhartigheid, zijn ogen kende nooit de tranen en goedaardig. Hij was gevoellos in tijd van cjahiliyya. Hij kon makkelijk bloedvergieten en hij kende niet verzoening, dialoog en makkelijkheid. Toen Mohammed (sav) barmhartigheid in zijn hart had genoten, werd hij de barmhartigste en liefderijkste tussen mensen.

Hij was in een keer op de minber geweest op vrijdag. Hij kon niet spreken omdat hij huilde. De mensen konden niet zijn kiraat horen vanwege zijn harde huilerig. Wie heeft dit barmhartigheid in zijn hart gelaten? Wie heeft hem erbarmen en goedaardig gemaakt.

Hij heeft in een keer gevraagd zijn dienaar:”Heb je de nacht geslapen?” Hij zei: “Ja.” Omer ibnoe Hattab zei: “Bij Allah, ik ben niet geslapen vanaf drie dagen. Allah heeft me de weduwen, de armen, de oude mensen, de gehandicapten en de wezen verantwoording gemaakt.

Hij zei op de hongernood periode: “Bij Allah, ik ga niet lekker maaltijd eten totdat Allah de moeilijkheid van de moslim zal opheffen.

Hij was altijd te vragen over de kinderen van moslims wat ze hebben gegeten, wat ze hebben gedronken hoe ze gaan slapen. Hij was echt barmhartig die hij bij Rasoleollah geleerd. “Wie niet tegen de mensen baarhartig is, is Allah (st) niet tegen hem barmhartig.” Wie de rechten van de mensen rechten, hun pijn en hun problemen vergeet, krijgt hij de kwade van Allah.

Veel mensen hebben de honger buren. Ze hebben echt mooie kleren terwijl hun buren geen kleding hebben om hun awrah te bedekken. Sommigen wonen op luxe huizen terwijl sommigen op de straat slapen. Is dat barmhartigheid diegene er met Profeet al is gekomen? Is dat Islamitische manier naar aanleiding van omgaan met anderen?

-Aqoeli qawli astagfiroellah lie ve lekoem ve li-djami’al moe’minien.

 

Waarlijk moeten de moslims allemaal erbarmen zijn. Ze moeten blij zijn met blijheid van hun broeders, ze moeten verdriet hebben met hun problemen.

Uit barmhartigheid moet men tegen zijn familie leden ook goed zijn. Goed zorgen, goed behandelen en goed gevoel hebben.

Allah (st) zegt in Koran:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَّا يَعْصُونَ اللَّـهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ ﴿٦

“O jullie die geloven, redden jullie zelf en uw gezinnen van het Vuur, welks brandstof mensen en stenen zijn, waarover engelen zijn, hard en streng, die Allah niet ongehoorzaam zijn in hetgeen Hij hun beveelt, en volvoeren wat hun wordt geboden.” (Tahriem 66/6)

Allah (cc) zal de mensen zo zeggen:

“O zoon van Adam, Ik voelde me ziek en jij heb Mij niet bezocht.” Hij zal zeggen: “O Heer, en hoe had ik U moeten bezoeken terwijl U de Heer der werelden bent?” Hij zal zeggen: “Wist je dat Mijn dienaar, die en die , ziek is geworden en je hem niet bezocht had? Wist je dat als je hem bezocht had, je Mij bij hem aangetroffen zou hebben? O zoon van Adam Ik heb om eten gevraagd en je heb Mij niet gevoed.” Hij zal zeggen: “O heer, en hoe ik U moeten voeden terwijl U toch de Heer der werelden bent?”Hij zal zeggen: “Wist je niet, dat mijn dienaar, die en die, jou om voedsel had gevraagd en je gaf hem niet te eten? Wist je niet dat als je hem gevoed had, je dat zeker bij Mij gevonden hadden. O zoon van Adam, ik vroeg je om Mij te drinken te geven en je hebt Mij niet te drinken geven.”Hij zal zeggen: “O Heer, hoe had ik U te drinken moeten geven want U bent toch de Heer der werelden?”Hij zal zeggen: “Mijn dienaar die en die, heeft je om drinken gevraagd en je hebt hem niet te drinken geven. Als je hem drinken had gegeven dan had je zeker bij Mij gevonden.” (Moeslim)

Ik vraag Allah (st) om in onze harten barmhartig, liefderijk en goedmoedigheid te wekken.

(Uit Misk u Amber, blz: 533)

إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيتَاء ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ {90}

“Voorwaar, Allah beveelt rechtvaardigheid, het goede en vrijgevigheid jegens verwanten; en Hij verbiedt onzedeleijkheid, het verwerpelijke en opstandigheid. Hij vernaamt jullie opdat jullie je dat wellicht ter harte nemen.” (Nahl 16/90)