Lâf’ı herkes konuşur. Çünkü o kolaydır, basittir, derinlikli değildir. İbret vermez, bilgiye aracı olmaz. Kalbi doyurmaz, ruhlara şifa vermez. Yüzlere tebessüm getirmez, üzüntüyü gidermaz.

Kelâm, ağırbaşlıdır, efendidir, sâkindir. Kelâm edenler düşünerek, ölçerek, biçerek konuşurlar. Kelâm etmekte sözün değeri, güzelliği, çekiciliği vardır. Kelâm edenler, az konuşurlar ama öz konuşurlar. Konuşmaları ya hayırdır, ya müjdedir, ya da iyi olan şeyleri duyurmaktır.

Lakırdılar, gevezelikler, lafazanlıklar ne beyni, ne de kalbi doyururlar. Çoğu zaman konuşma olsun diye konuşanlar, lakırdı etmekten öteye geçemezler. Çok konuşurlar da bir incir çekirdeğini dolduracak şey söylemezler. Başkalarının kafasını şişirirler de kendi beyinleri boş konuşmaktan yorulmaz.

Bu gibi konuşmalar da elbette bir işe yaramaz. Hem sahibine zarar verir, hem de diğer insanlara.

Yazı da böyledir. Yazı da tıpkı söz gibi lüzumsuz, faydasız, gevezeliği öteye geçmeyecek kadar boş olabilir. Yazı, okuyucuya bir bilgi veriyorsa, önemli bir haberi ulaştırıyorsa, tutarlı bir yorum yapıyorsa, insanlara güzellikleri taşıyorsa, bir anlam ifade eder. Yoksa piyasada o kadar çok yazı ve söz var ki.

Her konuda niteliğe ve faydalıya değer verenler, hem sözlerine dikkat ederler, hem de kaliteli yazılara ilgi gösterirler. Sözün doğrusunu ve faydalısını alırlar, yazının işe yarayanını okurlar ve okuturlar.

Kur’an ne kadar güzel söylüyor:

“Ey iman edenler! Allah’tan hakkıyla korkup-sakının ve sağlam (güzel) söz söyleyin ki (O), işinizi yoluna koysun ve günahlarınızı bağışlasın...” (Ahzâb 33/71)

Okumak, ilim öğrenmek, araştırmak, kültürünü artırmak elbette önemlidir. Hatta bunlar günümüzde artık bir ihtiyaçtır. Ancak okumaktan maksat magazin basınını okumak; kültürlü olmaktan da maksat kahvehane kültürüne sahip olmak değildir.

Sözün güzelini seçmek, sözün güzelini duymak, sözün güzelinin peşine düşmek; ya da faydalı yazıları okumak; böylesi daha iyi değil mi?

“Ben şüphesiz müslümanlardanım deyip, sağlam bir şekilde çalışarak Allah’a davet eden kimseden daha güzel sözlü kim olabilir?”  (Fussilet 41/33)

Faydalı, sağlam ve insana şeref kazandıracak çalışmaları yaparak insanları yüce Allah’a davet etmek... Bunu yazıyla veya sözle yapmak...

Doğrusu böyle bir kazanç için çalışmaya değer. Yarışmak isteyenler bu kazanç için yarışsınlar.

        

Hüseyin K. Ece 

27/2/2001

Den Haag