Login Form

Istatistikler

Gebruikers
209
Artikelen
1744
Weblinks
9
Artikelen bekeken hits
980344

WAT IS GELUK

 

Is het geluk dat men hoge positie op zich van de anderen heeft?

Is het geluk dat je helemaal gezond bent. Je wordt niet ziek. Je heb geen honger. Je heb nooit verdriet?

Is het geluk dat je niet onderdruk van de mensen ben?

De mensen zoeken het geluk op diverse middelen die ze soms aan hun schade veroorzaakt. Ze worden ook onder vervloekt.

Farao wilde het geluk met heerschappij (moelk) zonder iman maar wel met geweld en onrechtvaardigheid. (Zoehroef, 43/51)

Hij heeft helemaal vergeten van wie de wereld is? Wie geeft aan hem de kracht? Wie geeft het voedsel en het water?

Desondanks was hij hoogmoedig geweest en hij vroeg aan zijn mensen:

“…. "O leiders, ik erken geen God voor u naast mij;…” (Kasas, 28/38)

Zijn straf was heel treurig geweest zoals weg sturen van behaag van Allah (st). Dat wil zeggen dat hij nooit echte geluk heeft gehad die hij wilde. “Daarop greep Allah hem aan met een voorbeeldige straf voor de toekomst en voor die tijd.” (Naziat/25. Ghaafir, 40/46)

Allah (st) gaaf aan Qaroen heel veel goederen en geld. Maar hij dacht dat hij gelukkig was. Hij was ondankbaar geweest voor gunsten van Allah. Hij meed om Allah te danken. Hij probeerde de aard kapot te maken. Maar zijn straf was erg pittig. (Kasas, 28/81)

Welid b. Mughira wilde ook het geluk. Allah (st) gaf hem 10 kinderen. Maar hij heeft het vergeten dat Allah hem en zijn kinderen geschapen. (Moddathir,74/11-16)

Wat heeft hij gedaan? Hij heeft met zijn zonen oorlog uitgevoerd tegen Allah en zijn religie. Hij verdiende het Vuur in plaats van zijn hoogmoedigheid. (Moddathir, 74/26-29)

Sommigen denken dat het geluk heeft te maken met ontwikkelingen en modernisme. Volgens hen is meer ontwikkeling betekend meer geluk is. Maar het is niet zo. De mensen zijn niet geluk terwijl ze zo veel moderne apparaten, geld en luxe hebben. Allah heeft het geluk ergens verstopt voor hen.

Waar is geluk? Waar kunnen we het zoeken? Volgens de religieuze moslims is het gelukt wel iman en amal as-salieh (geloof en goede daden).

Yoenoes (a.s.) heeft hem gevonden in buik van een walvis. (Anbijaa, 21/87)

Moesa (a.s.) heeft hem gevonden toen hij bij de zee was en toen zijn meetgezellen heel bang waren: "In geen geval!" zei hij. "Mijn Heer is met mij. Hij zal mij leiden." (Shoaraae, 27/62)

Dit heeft Muhammed (sav) gevonden toen Hij en zijn beste vriend Aboe Bakr in grot Sawr waren. Ze hoorden de stem van vijanden en ze voelen dat de dood dichtbij komt:

"… Treur niet, want Allah is met ons…" (Taubah, 9//40)

Dit heeft ook Yoesoef (as) gevonden in de gevangenis. Hij was niet treurig, hij was niet spijt, hij was niet ongelukkig. Hij was bezig om Allah te danken en de mensen tot Allah te roepen in gevangenis. (Yoesoef, 12/39)

 

H. Ece

DC Zaandam